Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury naast vier andere titels De toren van de Gouden Eeuw. Een Hollandse strijd tussen gulden en God van Bulletin-redacteur prof.dr. Gabri van Tussenbroek (Monumenten en Archeologie gemeente Amsterdam/Universiteit van Amsterdam) genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken.

‘Het is het jaar 1645. Amsterdam verkeert op het hoogtepunt van zijn macht. Maar het centrum van de stad ligt er desolaat bij. Naast het oude, aftandse stadhuis staan de geblakerde resten van de Nieuwe Kerk, die in de ochtend van 11 januari in vlammen is opgegaan. De wederopbouw begint direct. De ambities reiken letterlijk tot in de hemel. Burgemeester Willem Backer wil niet alleen het herstel van de kerk, maar ook een toren van meer dan honderd meter hoog. Na het heien van ruim zesduizend palen kan in 1647 de eerste steen van de toren worden gelegd.’

Op 28 oktober 2018 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2018 uitgereikt door juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Geplaatst op