Vrijdag 18 september 2015 symposium Historisch Hout

Datum: vrijdag 18 september 2015
Tijd: 28/09/2015 9:30 - 9/28/15 17:30
Locatie:

Congrescentrum Amsterdam
Weesperstraat 113
1018 VN Amsterdam

Kosten:
  • € 75,00
  • KNOB-leden: € 55,00
  • Student < 30 jaar: € 40,00
  • KNOB-studentlid < 30 jaar: € 30,00
  • Entree studiedag én direct lid worden: € 90,00
  • Entree studiedag én direct lid worden (student < 30 jaar): € 45,00

Update: Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Vrijdag 18 september 2015 organiseert de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond in samenwerking met gemeente Amsterdam afdeling Monumenten en Archeologie en de Universiteit van Amsterdam  het symposium Historisch Hout. Materiaal, eigenheid en identiteit. Met internationale sprekers uit meerdere vakdisciplines wordt een nieuwe visie op historisch bouwen gepresenteerd.

De studiedag geeft kennis van houttransport en houtbouw in het verleden en laat zien hoe hout als historisch bronnenmateriaal inzicht kan bieden in de (Nederlandse) bouwgeschiedenis. Tijdens het symposium wordt tevens het derde nummer van Bulletin KNOB 114 (2015) gepresenteerd: een themanummer over Historisch Hout. Zowel het themanummer als het symposium komen tot stand onder leiding van stedelijk bouwhistoricus Gabri van Tussenbroek (gemeente Amsterdam afd. Monumenten en Archeologie/ Universiteit van Amsterdam).

Het symposium vindt plaats op vrijdag 18 september van 9.30 – 17.30 uur in het Congrescentrum Gemeente Amsterdam. Zie routebeschrijving en parkeerinformatie. 

Het programma is hieronder uiteengezet. Twee lezingen worden in het Duits gegeven, de overige lezingen in het Nederlands. De entreeprijzen zijn inclusief lunch en borrel. Tevens ontvangen deelnemers het themanummer van het Bulletin KNOB.

Voor KNOB-leden en studenten (<30) geldt een kortingstarief. Wilt u zich aanmelden voor de studiedag én direct lid worden van de KNOB, dan geldt een speciale actie (niet voor organisaties).
– Entree studiedag én direct lid worden: 90 euro (in plaats van 69,50 euro lidmaatschap en 55 euro entree).
– Entree studiedag én direct lid worden (student < 30 jaar): 45 euro (in plaats van 26,50 euro lidmaatschap en 30 euro entree).

Inhoud

Onze gebouwde omgeving is door bewuste ingrepen tot stand gekomen. Grote stedenbouwkundige ontwikkelingen gingen gepaard met een onderstroom van individuele initiatieven en een ambachtelijke activiteit die we doorgaans ‘de bouwtraditie’ noemen. Maar hoe traditioneel is die bouwtraditie? Hoe plaatsgebonden is die en waardoor kenmerkt zich de eigenheid en identiteit van het bouwen in het verleden?

Door historische houtconstructies en -toepassingen te beschouwen als producten van internationale bouwmaterialenhandel ontstaan nieuwe inzichten met betrekking tot de totstandkoming van die constructies. Hierdoor wordt duidelijk dat lokale bouwtradities niet los kunnen worden gezien van een bovenregionaal en internationaal georganiseerde houthandel, die een hoge mate van differentiatie en specialisatie kende.

Met het symposium Historisch Hout. Materiaal, eigenheid en identiteit wil de KNOB een nieuwe visie op historisch bouwen presenteren en laten zien dat oude constructies meer zijn dan op zichzelf staande fenomenen. De presentaties tijdens deze studiedag vergroten niet alleen onze kennis van het houttransport en de houtbouw in het verleden, maar geven tevens te denken over hout als historisch bronnenmateriaal, dat inzicht kan bieden in de geschiedenis van het bouwen en daarmee de wijze waarop Nederlands in het verleden hun omgeving hebben vormgegeven.

Veel bouwhistorisch onderzoek vindt plaats in opdracht van gemeentes en particuliere monumenteneigenaren. De KNOB biedt middels het Bulletin KNOB een platform om resultaten van dit onderzoek publiek te maken. De synthese van bouwhistorisch onderzoek is echter vaak de achilleshiel van objectgericht onderzoek. Het doel van dit symposium is een overzicht te bieden van de mogelijkheden die onderzoek naar individuele gebouwen herbergen voor synthetiserende analyses. Doel hierbij is ook om openstaande onderzoeksvragen te formuleren en hiaten in kennis te benoemen, om zo een impuls aan kennisverdieping te bieden.

Programma

 

9.30 uur Ontvangst
Ochtendsessie: Materiaal
10.00 uur Welkom en inleiding op het thema
Gabri van Tussenbroek (gemeente Amsterdam afd. Monumenten en Archeologie / Universiteit van Amsterdam)
10.20 uur Betrachtungen zur Bauholzversorgung Amsterdams im 16. und 17.  Jahrhundert im Licht der Dendrochronologie
Karl-Uwe Heu
βner (Deutsche Archäologisches Institut Berlijn)
10.55 uur Neue Belege für die Dominanz des niederländischen Holzhandels an der  Unterelbe im 17. und 18. JahrhundertBernd Adam  (Zelfstandig onderzoeker, Hannover)
11.30 uur Historisch bouwhout uit Vlaanderen: import uit noodzaak? Dendrochronologisch onderzoek als bron voor houthandel en -gebruikKristof Haneca (Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen)
12.05 uur Discussie
12.15 – 13.30 uur  Lunch
Middagsessie: Beschikbaarheid en identiteit
13.30 uur Inleiding op de middagsessie/ betekenis van materiaalgebruik in de  Middeleeuwen
Lex Bosman (Universiteit van Amsterdam)
13.50 uur Ander hout, andere oplossingen
Dirk de Vries
(Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/ Universiteit Leiden)                     
14.15 uur Mansardekappen in internationaal perspectiefDik de Roon (Monumenten en Archeologie Gemeente Amsterdam)
14.45 – 15.15 uur Koffiepauze
15.15 uur Herkomst, handel en levering van scheepsbouwhout in Amsterdam 1740- 1750Jerzy Gawronski (Gemeente Amsterdam afd. Monumenten en Archeologie/ Universiteit van Amsterdam)
15.45 uur De houtbouwtraditie in verschillende Nederlandse steden nader bekekenEdwin Orsel (Gemeente Leiden)
16.15 uur                 Politieke ontwikkelingen en de ruimtelijke economie van de Nederlandse  houthandel, 17e-18e eeuwClé Lesger (Universiteit van Amsterdam)
16.45 uur Discussie en presentatie van het eerste exemplaar van het themanummer KNOB 2015-3
17.00 uur Borrel

Download hier een printversie van het programma.

Geplaatst op