Symposium Koloniale Architectuur

Datum: vrijdag 10 maart 2017
Tijd: 10/03/2017 12:30 - 3/10/17 17:00
Locatie:

Sumatrazaal Congrescentrum Kumpulan
Landgoed Bronbeek
Arnhem

Op vrijdag 10 maart 2017 organiseert de sectie Architectuur en Stedenbouw van de OSK het symposium ‘Koloniale Architectuur’ op Landgoed Bronbeek in Arnhem. Het symposium wordt gevolgd door een gezamenlijk bezoek aan de tentoonstelling ‘Van KNIL-militair tot meester-architect. De koloniale architectuur van Charles & Richard Schoemaker’ in Museum Bronbeek.

Flyer_Koloniale Architectuur

Naar de rijke en veelvormige Nederlandse architectuurgeschiedenis is veel onderzoek gedaan. Toch is het niet moeilijk om hiaten in deze geschiedschrijving te vinden. Een nog relatief weinig onderzocht en beschreven gebied is de architectuur van Nederlandse architecten in de voormalige koloniale gebieden: koloniale architectuur. De bouwkunst uit de koloniën maakt inmiddels deel uit van wat UNESCO “Shared Build Heritage” noemt, maar omdat het in de koloniale periode (1816-1957) is ontstaan, blijft het koloniale architectuur.

Na 1870 werd het staatsmonopolie op de handel vanuit Nederlands-Indië opgeheven en hebben particuliere bedrijven de handel overgenomen. Hierdoor nam de omvang van de handel snel toe. Door die enorme groei was er een grote behoefte aan allerlei soorten gebouwen, van kerken en moskeeën tot bioscopen en van woonhuizen tot warenhuizen, nog afgezien van de bedrijfsgebouwen en kunstwerken. Er waren tot dan toe nog maar weinig architecten actief in Nederlands-Indië. Dat veranderde snel en aan het begin van de jaren twintig ontstond zelfs een felle discussie in de lokale vakbladen over de richting waarin het Indische Bouwen zich zou moeten ontwikkelen. Een winnaar is uit deze discussie niet gekomen, er is geen Indische bouwstijl ontstaan, maar er is wel veel inzicht verworven.

In de laatste 50 jaar van de Nederlandse aanwezigheid in Indonesië zijn ca. 215 architecten actief geweest. Van het oeuvre van deze architecten is nog maar een heel klein deel onderzocht en beschreven. Doel van dit symposium is het enthousiasmeren van jonge onderzoekers om zich te richten op het bestuderen en aanvullen van dit nog onvoldoende beschreven hoofdstuk uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis.

Datum: Vrijdag 10 maart 2017, 12.30 uur
Locatie: Sumatrazaal Congrescentrum Kumpulan, Landgoed Bronbeek, Arnhem
Toegangsprijs: Gratis (Museumentree Bronbeek exclusief – Museumkaart geldig)
Registratiedeadline: 1 maart 2017
Aanmelden: Aanmelden via een e-mail aan info@onderzoekschoolkunstgeschiedenis.nl

Downloads

Geplaatst op