9 november: symposium ‘Geactiveerd erfgoed’ Campus TU Eindhoven

Datum: vrijdag 09 november 2018
Tijd: 2018-11-09 13:00:00 - 2018-11-09 18:00:00
Locatie:

TU Eindhoven
Vertigo (Faculteit Bouwkunde)
De Groene Loper, gebouw 6
5e verdieping, zaal 5.07

Komt u ook? Aanmelden

Op vrijdag 9 november a.s. organiseren het Academisch Platform KNOB en TU Eindhoven (Department Built Environment, Chair Architectural History and Theory) een symposium over de waardering van naoorlogs erfgoed. Het vindt plaats op de Eindhovense Campus, één van de casussen van de dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De waardering van oude omgevingen is stemmingsafhankelijk. Wat nieuw is wordt geapprecieerd omdat het nieuw en sprankelend is. Wat oud is wordt geapprecieerd omdat het oud en rustiek is. Daartussen zit een lang intermezzo van het gewone, dat niet op waarde wordt geschat. Toch bevat het gebouwen en structuren die – al zijn die nu nog verborgen – erfgoedwaarden vertegenwoordigen.
Op dit symposium passeren methoden en inzichten de revue die tot doel hebben de nu nog passieve waarden van jong erfgoed te activeren. Welke wetenschappelijke methodes zijn bruikbaar om toekomstig ruimtelijk cultureel erfgoed te bepalen en indexeren, en welke benaderingen of strategieën zijn te gebruiken om de periode te overbruggen waarin het betreffende object nog geen formele bescherming geniet? Hoe is het rustieke en sprankelende te herkennen in wat nu nog ‘gewoon’ is? De campussen van TU Eindhoven, TU Delft en Philips vormen de casestudies van dit symposium. Een rondleiding over de Eindhovense campus maakt deel uit van het programma.

Het symposium is een initiatief van het in 2018 opgerichte Academisch Platform van de KNOB dat leerstoelen, onderzoeksgroepen en kennisinstellingen in Nederland en Vlaanderen op het gebied van architectuur- en stedenbouwgeschiedenis, landschapsarchitectuur, monumenten en ruimtelijk erfgoed bijeenbrengt. De TU Eindhoven is partner van het Academisch Platform.

Programma

13.00 – 14.00 uur | Rondleiding over de TU/e campus, langs de gerealiseerde transformatieprojecten Metaforum, Ceres en Matrix en de komende projecten Gemini en Laplace.
Verzamelpunt: de ingang van gebouw Vertigo (Faculteit Bouwkunde), De Groene Loper, gebouw 6

14.00 – 14.05 uur | Welkom

14.05 – 14.30 uur | Jaap Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed): ‘Engineering the campus’, vergelijkende studie campus TU Delft en TU Eindhoven
14.30 – 15.00 uur | Otto Diesfeldt (TU Delft): ‘Campus-Atlas Delft en Eindhoven’, aantekeningen bij de kaarten

15.00 – 15.30 uur | Koffie/thee

15.30 – 16.00 uur | Paul Diederen (TU Eindhoven): ‘Make it anew’, over de transformatie van erfgoed
16.00 – 16.30 uur | Hüsnü Yegenoglu (TU Eindhoven): ‘Philips in Eindhoven’, analyse van de maquettes van herbestemde Philips-projecten

16.30 – 17.00 uur | Discussie onder leiding van Bernard Colenbrander (TU Eindhoven)

17.00 – 18.00 uur | Borrel

Direct aanmelden

Geplaatst op