KNOB Collegetour ‘De ommuurde stad’

Datum: vrijdag 19 maart 2021
Tijd: 2021-03-19 16:00:00 - 2021-03-19 17:00:00
Locatie:

De KNOB Collegetour is online bij te wonen

Hoe neem je het publiek mee in een tentoonstelling die niet fysiek te bezoeken is? Cultureel erfgoed benaderd en onderzocht vanuit curatorschap

Op vrijdag 19 maart vanaf 16.00 uur organiseert de KNOB de alweer vijfde lezing in de KNOB Collegetourreeks  Dit keer neemt historicus en conservator Stadsgeschiedenis van het Centraal Museum René de Kam het woord.
Deelname is gratis, graag vooraf aanmelden

Vanaf september tot december 2020 was in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling ‘De ommuurde stad’ te zien. Wegens de bekende omstandigheden werd deze helaas gesloten, maar al snel volgde een virtuele online rondleiding door de curator zelf. Op die manier werd het publiek alsnog meegenomen in het historische verhaal van Utrecht waarbij voornamelijk de stadsmuren de hoofdrol kregen. Beschermden deze muren de mensen voor onheil van buitenaf? Of was het juist bescherming tegen de mens waar de muren zich voor leenden?

In deze lezing neemt René de Kam ons mee door de tentoonstelling, diens totstandkoming en de historische stukken. De werken vormen belangrijk en interessant erfgoed. Hoe is onderzoek gedaan naar deze stukken en hoe is het historische verhaal aan het publiek gepresenteerd?
Cultureel erfgoed benaderd en onderzocht vanuit curatorschap, dat vinden we een interessante verandering van invalshoek. Schuif daarom aan bij deze lezing op 19 maart!

Over de spreker
René de Kam werkt als erfgoedmedewerker bij de Gemeente Utrecht en als curator en conservator bij het Centraal Museum. Hij bracht voor de tentoonstelling een bijbehorende catalogus uit waarin hij de meeslepende geschiedenis verder vertelt en diverse facetten van de ommuring zoals de bouw, bezetting, belegering en het verval uiteenzet.

Geplaatst op