20 mei vanaf 16 uur: KNOB Collegetour ‘Groen erfgoed’

Datum: donderdag 20 mei 2021
Tijd: 2021-05-20 16:00:00 - 2021-05-20 17:30:00
Locatie:

Online via Zoom

Op donderdag 20 mei vanaf 16.00 uur organiseert de KNOB alweer de zesde lezing in de KNOB Collegetourreeks. Dit keer gooien we het over de groene boeg en neemt landschapsarchitect Peter Verhoeff van Stichting In Arcadië het woord. Deelname is gratis, u kunt zich nu registreren

Peter Verhoeff neemt ons mee in het onderzoek en ontwerp van twee uiteenlopende projecten van Stichting In Arcadië. Allereerst zal de restauratie van de Oostparterre van Landgoed Middachten worden besproken waarvoor historisch onderzoek is uitgevoerd. De bestaande inrichting, die veel weg had van een groot leeg voetbalveld, was niet in balans met de fraai bewaard gebleven historische tuinaanleg elders in de kasteeltuin. Deze situatie is ontstaan in de jaren ’60 toen de Oostparterre werd ontruimd om het groenbeheer te vereenvoudigen. Ter voorbereiding van het project is er uitgebreid historisch onderzoek gedaan, waarbij een interessante ontwikkelingsgeschiedenis tevoorschijn kwam.

Het tweede project is het Cantonspark in Baarn, een openbaar park met botanisch verleden. Stichting In Arcadië is in 2018 benaderd door de gemeente Baarn om, als voorbereiding op een restauratie en kwaliteitsverbetering van het Cantonspark, een historisch onderzoek met waardestelling op te stellen. De reden hiervan was onder andere omdat het park, ondanks de inzet van de gemeente en de Stichting Vrienden van het Cantonspark en hun vrijwilligers, in een sleetse en verschraalde toestand is geraakt. Het was de wens van de gemeente om in samenwerking met de Stichting en de nieuwe uitbater van de Wintertuin het Cantonspark te herstellen en weer de allure te geven die het ooit had.

Hoe doe je gedegen onderzoek naar groen erfgoed en welke vraagstukken spelen daarin een rol? Erfgoed vanuit de groene praktijk. Mis het niet!

Over de spreker
Ir P. (Peter) Verhoeff (1967) is als landschapsarchitect en groen erfgoed specialist werkzaam bij Stichting In Arcadië te Amersfoort. Voorheen was hij bij de Stichting tot behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen (PHB) werkzaam als landschapsarchitect en hoofd van de afdeling ‘planvorming en onderzoek’. Hij werkt mee aan historisch onderzoek, stelt waardestellingen op en maakt wervende ontwerpen voor restauratie en herbestemming van (groene) monumenten met een waardevolle historische tuin- en parkaanleg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst op