Tijdens de KNOB Collegetour Een postmoderne Mendini in Amsterdam. Het vergeten wooninterieur van Frans Haks op 30 oktober 2020 vertelde Eva de Bruijne over haar onderzoek naar een recentelijk herontdekt postmodern interieur in Amsterdam. Het gaat om het vergeten wooninterieur van wijlen directeur van het Groninger Museum Frans Haks dat werd ontworpen door Italiaanse architect-ontwerper Alessandro Mendini. De methodiek en resultaten van het onderzoek kwamen naar voren: Wat wilden de opdrachtgever en ontwerper tot uitdrukking brengen met dit interieur, hoe deden zij dat en wat is het belang van dit nu beschermde jonge interieur?
Coert Peter Krabbe belichtte vanuit zijn positie als architectuurhistoricus bij Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam (MenA) als tweede spreker van deze collegetour het Mendini interieur. Hij legde de werkwijze van MenA uit en liet zien hoe ingewikkeld het was om het Mendini-interieur te behouden. De lezing is online terug te kijken.

Over de sprekers
Eva de Bruijne heeft met dit onderzoek in augustus 2019 de master Architectuurgeschiedenis en Monumentenzorg afgerond aan de Universiteit Utrecht. Daarna is zij voor zichzelf begonnen als freelance kunst- en architectuurhistoricus met als hoofdinteresse interieur en wooncultuur uit de moderne tijd. Sinds 1 september werkt zij daarnaast als Beleidsmedewerker Erfgoed op de afdeling Monumenten van de gemeente Hoorn.

Coert Peter Krabbe is werkzaam als architectuurhistoricus bij Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam. Onlangs verscheen van zijn hand het boek Huizen van fortuin. Wooncultuur aan de Amsterdamse grachten 1860-1920.

Geplaatst op