KNOB bijeenkomsten

Excursies
De KNOB organiseert excursies, aansluitend op een studiedag of als zelfstandige activiteit.
Excursie overzicht
Alle
2022
2023
2024
2022
april 22, 2022
Wat zijn de plannen van de TU Delft met iconische gebouwen zoals de Aula en EWI en hoe gaat de universiteit om met restauratie en herbestemming? In den beginne was de toen nog Polytechnische School in de binnenstad van Delft gevestigd, daarna schoof de TH over de Schie naar wat nu TU-Noord wordt genoemd. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd de universitaire campus opgezet zoals we hem nu kennen, een samenspel van gebouwen en openbare ruimte grenzend aan de binnenstad.
2022
september 23, 2022
Op vrijdagmiddag 23 september 2022 organiseerde de KNOB samen met woningstichting Rochdale een excursie door Amsterdam Nieuw-West. De excursie leidde langs diverse projecten in de Kolenkitbuurt, de Dobbebuurt en de Van Deysselbuurt die ieder voor zich de spanning ondergaan tussen de intenties van de wederopbouwperiode en de veranderingen van later. De excursie werd afgesloten met een discussie onder leiding van bestuurslid Bernard Colenbrander in het Van Eesterenmuseum.
2023
juni 30, 2023
Architectuurhistoricus Michiel Kruidenier nam KNOB-leden op 30 juni 2023 mee op een architectuurwandeling door de Nijmeegse binnenstad. Nijmegen staat bekend als de oudste stad van Nederland, maar er is meer... Aan de hand van gebouwen, stedelijke structuren en verhalen wordt een beeld gegeven van de stad door de eeuwen heen, van 0 tot nu. De wandeling startte en eindigde bij De Bastei, het museum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen. De kern van het museumgebouw is de zestiende-eeuwse Stratemakerstoren. Dat is een zogeheten bastei, een zwaar hoefijzervormig verdedigingswerk naar ontwerp van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer. Het is de enige bastei in Nederland die redelijk intact bewaard is gebleven, met opgaand massief muurwerk en een overwelfde weergang die twee kazematten met elkaar verbindt.
2023
november 03, 2023
Aan de rand van Maarssen ligt Doornburgh, een buitenplaats uit de zeventiende eeuw die in 1957 door de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf werd betrokken. De zusters gaven opdracht aan Dom Hans van der Laan om volgens het maatstelsel van de Bossche School een klooster te bouwen. Uiteindelijk was het Jan de Jong, leerling van Dom Hans van der Laan, die de imposante Priorij Emmaus, waar de zusters tot 2016 woonden, ontwierp. Sinds 2018 is de buitenplaats opengesteld voor publiek met residenties, tentoonstellingen, workshops en lezingen op het snijvlak van kunst en wetenschap. Aansluitend an het symposium 3:4 op 3 november 2023 op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen namen architectuurhistorica Agnes Kooijman (secretaris KNOB) en architect Maarten Peek (Hylkema Erfgoed) de deelnemers mee op een rondleiding door de priorij.
2024
april 12, 2024
In samenwerking met de KNOB organiseerde Jong VNK op 12 april 2024 een bezoek aan buitenplaats Trompenburgh in ‘s-Graveland. Sinds 2020 is Stichting Monumentenbezit druk bezig met de restauratie van dit markante buitenhuis uit de late zeventiende eeuw, waardoor het tot 2025 gesloten is voor publiek. Bij uitzondering opende de buitenplaats haar deuren voor een uniek kijkje achter de schermen. De middag bestond uit lezingen over de geschiedenis van de buitenplaats, het architectonisch onderzoek, de restauratie van de schilderingen en decoraties van de koepelzaal en de toekomstplannen. In de middag maakten de deelnemers een korte wandeling door het aanliggende natuurgebied en sloten af met een feestelijke vrijdagmiddagborrel.
2024
juni 15, 2024
In het verleden was het Mediapark hermetisch afgesloten. Zo’n 20 jaar geleden gingen de hekken open. Toch blijven bijzondere gebouwen zoals Villa VPRO, het NOS- en het NTR-gebouw voor het publiek grotendeels verscholen. De KNOB-excursie Mediapark bood een mooie kans voor liefhebbers van iconische architectuur om naar én achter de gevels te kijken. Na een introductie door Rudy Stroink, voormalig eigenaar van het Mediapark, verkenden we onder leiding van architectuurgids Norman Vervat wandelend de architectuur van het grootste media-cluster van Europa. De excursie startte bij Villa VPRO, het eerste project van MVRDV dat in 1997 is gerealiseerd. Vervolgens brachten we korte bezoeken aan de NTR (MVRDV), Het Muziekpaviljoen/EMG (Piet Elling 1966 en uitbreiding 2011), het Instituut voor Beeld en Geluid (Neutelings Riedijk, 2006) en het NOS gebouw (Jan H. van der Zee, 1978 en 1985).