Marketing Drenthe / Chris Dunnink

KNOB viert feest! Op 7 januari 1899 werd de – vanaf 1949 Koninklijke – Nederlandse Oudheidkundige Bond opgericht als eerste landelijk functionerende organisatie die zich op het behoud van het culturele erfgoed richtte. 
De KNOB organiseert dit jubeljaar een aantal bijzondere activiteiten, verspreid door het land. De eerste in de reeks is een excursie op 17 en 18 mei naar de voormalige Koloniën Frederiksoord en Veenhuizen in Drenthe. We houden u op de hoogte over de nog komende activiteiten!


De Koloniën van Weldadigheid boden in de negentiende eeuw een middel om arme mensen te verheffen en woeste gronden productief te maken. Deze indrukwekkende geschiedenis is nog steeds afleesbaar in het cultuurlandschap van de voormalige Weldadigheidskoloniën. Om die reden zijn de Koloniën van Weldadigheid in 2021 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Op 17 en 18 mei gaat de KNOB op excursie in de voormalige Koloniën Frederiksoord en Veenhuizen. Deze vrije en onvrije koloniën hebben elk hun eigen verhaal en landschappelijke vertaling. Van de individuele koloniewoningen in Frederiksoord tot de groots opgezette gestichten van Veenhuizen – tijdens deze excursiedagen komen vele verschillende invalshoeken aan bod. Nu aanmelden


Programma

Vrijdag 17 mei Frederiksoord - de Vrije Kolonie
Groepsgrootte: minimaal 15, maximaal 20 personen, wandeling van ca. 5 km

13.30-14.30 uur | Welkom en bezoek aan Museum de Proefkolonie, Major van Swietenlaan 1a, Frederiksoord. Na het bezoek aan het museum start vanaf hier de wandeling.              
-> Bent u niet in het bezit van een Museumkaart? Dan kunt u ter plaatse een toegangskaart kopen. Onze prijzen gaan uit van het bezit van een Museumkaart

14.30-16.30 uur | Wandeling naar de in 1884 gestichtte Tuinbouwschool. Vanuit hier vervolgt de route naar het Sterrebos, het rond 1770 door de familie van Heoloma aangelegde parkachtige bos in ‘Franse stijl’. Vervolgens bekijken we de in 2003 ontworpen ‘koloniewoningen van de toekomst’ langs de rechte lanen rond de dorpen Frederiksoord en Wilhelminaoord en het rond 1770 gestichtte landhuis Huis Westerbeek

16.30-17.00 uur | Borrel Hotel Frederiksoord

18.00 uur |  Diner bij Bitter en Zoet, Veenhuizen

Diner en overnachting zijn op eigen kosten, we kunnen u deze hotels aanraden:
Bitter en Zoet (Veenhuizen)
Jufferen Lunsingh (Westervelde)
Hotel Frederiksoord (Frederiksoord)


Zaterdag 18 mei Veenhuizen - de Onvrije Kolonie
Groepsgrootte: minimaal 15, maximaal 25 personen, fietstocht van ca. 20 km

10.00 uur | Verzamelen bij Bitter & Zoet, Hospitaallaan 16,  Veenhuizen

10.15-12.30 uur | Fietsroute en excursie langs het Derde Gesticht, waar landlopers en weeskinderen werden opgevangen en ‘heropgevoed’, en het Vierde Gesticht, een historische plek aan de rand van bos en veld, waar zowel verpleegden als personeelsleden begraven liggen.
We bekijken de talrijke bouwwerken van vader Johan Frederik Metzelaar en zoon Willem Cornelis Metzelaar, ontworpen tussen 1870-1925. Na een fietstocht door het Slokkertdal komen we aan in het Gevangenisdorp, waar vanaf 1875 mocht wonen wie in Veenhuizen als bewaker werkte. Tot 1983 was het gevangenisdorp voor de buitenwereld afgesloten.

12.30-13.30 uur | Lunch bij Bitter & Zoet

13.30-14.45 uur | Bezoek aan de Eerste Wijk, de oudste sociale agrarische onderneming van Nederland. De eerste wijk is van een gesloten project van justitie getransformeerd naar een open bedrijf met aandacht voor sociaal-maatschappelijke landbouw.

15.00-15.30 uur | Afsluiting met borrel bij bierbrouwerij Maallust, Hoofdweg 140, Veenhuizen


Kosten

U kiest ervoor of u alleen aan de wandeling op vrijdag, de fietstocht op zaterdag of aan beide excursies op vrijdag en zaterdag deelneemt.
Het diner op vrijdagavond, de overnachting en de toegang tot Museum de Proefkolonie zijn niet in de prijs inbegrepen. Voor Museumkaarthouders is de entree naar het museum gratis.
Wilt u zich uiterlijk 10 mei aanmelden?

Kosten vrijdag 17 mei (voor Museumkaarthouders en incl. borrel, excl. toegang tot museum, diner en overnachting)
* KNOB leden en introducé: € 15 p.p.
* Geen lid: € 25
* Actie: € 60 voor deelname vrijdag en gratis lidmaatschap KNOB 2024 (t.w.v. € 75)

Kosten zaterdag 18 mei (incl. fietshuur, lunch en borrel)
* KNOB leden en introducé: € 50 p.p.
* Geen lid: € 75
* Actie: € 110 voor deelname zaterdag en gratis lidmaatschap KNOB 2024 (t.w.v. € 75)

Kosten vrijdag 17 en zaterdag 18 mei (voor Museumkaarthouders en incl. 2 x borrel, lunch en fietshuur; exclusief toegang tot museum, diner en overnachting)
* KNOB leden en introducé: € 65 p.p.
* Geen lid: € 100
* Actie: € 135 voor deelname vrijdag en gratis lidmaatschap KNOB 2024 (t.w.v. € 75)

Diner en overnachting zijn op eigen kosten, we kunnen u deze hotels aanraden:
Bitter en Zoet (Veenhuizen)
Jufferen Lunsingh (Westervelde)
Hotel Frederiksoord (Frederiksoord)