Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën, Nieuwe Instituut 2023. Foto: Aad Hoogendoorn

1984 begon op de Prinsengracht in Amsterdam een groot avontuur: vier jaar lang werkte een groeiend gezelschap ontwerpers, ambtenaren en wetenschappers aan vier zeer verschillende politieke toekomstbeelden voor Nederland in het jaar 2050. Langetermijndenken en -ontwerpen dat anno 2024 weer even noodzakelijk is. Het resultaat werd in het najaar van 1987 in de Beurs van Berlage aan het grote publiek getoond. Als projectleider was Zef Hemel vanaf het allereerste moment bij de bijzondere onderneming betrokken. 

Op woensdag 29 mei neemt Zef Hemel, planoloog en hoogleraar ruimtelijke herontwikkeling en revitalisatie van rurale en urbane regio's aan de TU Delft en Rijksuniversiteit Groningen, ons in zijn lezing in het Nieuwe Instituut in Rotterdam mee in deze toekomstbeelden.
Aansluitend leiden de curatoren van het Nieuwe Instituut door de tentoonstelling Nederland op de tekentafel die nog tot 2 juni te bezoeken is. Ik meld me aan!

Nederland op de tekentafel
De ruimtelijke inrichting van Nederland ligt weer op de tekentafels van overheden en architecten. Ze proberen een antwoord te vinden op grote maatschappelijke en ecologische uitdagingen die ons allemaal raken, zoals klimaatverandering, huisvesting, energietransitie en sociale rechtvaardigheid. Nederland op de tekentafel is een samenwerking met het College van Rijksadviseurs. De tentoonstelling biedt met zowel nieuwe ontwerpvoorstellen als talloze voorbeelden uit de architectuurcollectie van het Nieuwe Instituut de broodnodige inspiratie voor een nieuwe visie op de inrichting van ons land. Lees verder


Programma
10.00 uur | Inloop met koffie en thee
10.30 uur | Lezing Toekomstbeelden voor Nederland, Zef Hemel
11.30 uur | Rondleiding door de tentoonstelling Nederland op de tekentafel
13.00 uur | Einde

Datum & tijd
Woensdag 29 mei
10.00 - 13.00 uur

Locatie
Nieuwe Instituut
Museumpark 25, Rotterdam

Entrée
€ 30 | Incl. OverHolland-cadeau

Actie
€ 65 voor entrée & 1 jaar gratis KNOB-lidmaatschap
Incl. OverHolland-cadeau

Beperkt aantal plaatsen,
vol = vol!

Ik meld me aan!


OverHolland
KNOB is niet alleen de uitgever van het Bulletin KNOB maar ook van OverHolland, een boekenreeks met architectonische studies voor de Hollandse stad. Omdat de KNOB dit jaar 125 jarig jubileum viert ontvangen onze gasten op 29 juni in het Nieuwe Instituut twee eerder verschenen edities van OverHolland die bij het onderwerp ‘toekomstbeelden voor Nederland’ passen, met oude en nieuwe kaarten en ontwerpen voor verleden, heden en toekomst van de Hollandse stad.