Donatie van UvA Diamond Open Access Fund

Een welkome verrassing: wij ontvingen het bericht dat het UvA Diamond Open Access Fund een donatie aan het Bulletin KNOB heeft toegekend. De Universiteit van Amsterdam (UvA) ziet in de overgang naar een betaalbaar, duurzaam en eerlijk systeem voor open access publicaties dat wordt beheerd door de academische gemeenschap een belangrijke rol weggelegd voor diamond open... »

KNOB Stimuleringsprijs 2021

KNOB Stimuleringsprijs 2021 Met veel plezier nodigt het bestuur van de KNOB u uit om recent afgestudeerde studenten (die de studie tussen november 2018 en januari 2021 hebben afgerond) voor te dragen voor de KNOB Stimuleringsprijs voor jonge onderzoekers. De prijs zal in het najaar van 2021 worden uitgereikt, we hopen op een fysieke bijeenkomst. We nodigen... »

Leestip!

Freek Schmidt, architectuurhistoricus, hoogleraar geschiedenis van de architectuur en de leefomgeving aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ruimtelijk adviseur, houdt in Bulletin KNOB een pleidooi voor onafhankelijk breed architectuurhistorisch onderzoek voorafgaand aan herontwikkeling van gebouwen. Naar het artikel In de praktijk van herbestemming blijkt dat het gebouw voornamelijk wordt gezien als architectonisch object dat een ‘nieuw leven’... »

Kijk terug:

https://youtu.be/mEfbvXTd_po Tijdens de KNOB Collegetour Een postmoderne Mendini in Amsterdam. Het vergeten wooninterieur van Frans Haks op 30 oktober 2020 vertelde Eva de Bruijne over haar onderzoek naar een recentelijk herontdekt postmodern interieur in Amsterdam. Het gaat om het vergeten wooninterieur van wijlen directeur van het Groninger Museum Frans Haks dat werd ontworpen door Italiaanse architect-ontwerper Alessandro Mendini.... »

Leestip!

Waardering en stedelijke vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam Noor Mens De Westelijke Tuinsteden in Amsterdam gelden als een schoolvoorbeeld van de moderne stedenbouw zoals die in de jaren twintig en dertig werd gepropageerd door de architecten van het Nieuwe Bouwen, die zich hadden verenigd in de Congrès Internationaux d’Architecture Moderne (CIAM). De ontwerper van... »